keskiviikko 21. elokuuta 2019

Kesäisiä luonnonvärejä

Parin viikon ajan takapihan terassi oli vallattuna värjäyskäyttöön. Puretin erityyppiset langat omissa liemissään etukäteen. Näin saatoin samassa väripadassa kuumentaa erilaisia lankoja yhtäaikaa. Villalankojen puretusliemessä oli alunaa ja viinikiveä, pellava- ja juuttilankojen liemessä tanniinia, alunaa ja ripaus soodaa.

Loppukesän värikasveiksi löytyi pietaryrttiä ja samettikukkaa. Ja mitäkös muuta väriä niistä saa kuin vaaleankeltaista, tummankeltaista, ruskeankeltaista, kellanruskeaa, vihreänkeltaista ja kellanvihreää. En erityisesti pidä keltaisesta, luonnonväreillä värjätty lanka kuitenkin lumoaa aina.


Riihivilla Oy:stä tilasin krappijuurta. Liotin sitä vedessä yön yli ja keitin reilun tunnin. Väriliemestä tuli todella voimakas. Väriainetta oli liemessä yhtäpaljon kuin halusin värjätä lankaa, 1:1. Siivilöin liemestä juurimurut talteen. Saatoin käyttää muhjua jälkivärjäysliemessä, jolla värjäsin käytännössä lankaa toisen mokoman.


Kesällä tuli pidettyä workshop-tapaaminen kasvien kontaktipainannan merkeissä. Lopputulos villakankaalle on tosi herkullinen. Tätä pitää treenata lisää.


2 kommenttia:

  1. ihana tuo viimeisin kuva ja tuo liila lehtijutska!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Se on iron blanket -menetelmällä tehty.

    VastaaPoista